Allergieën en histamine

Ik at al een geruime tijd lactose vrij, omdat ik zelf had ontdekt dat mijn darmen hier op reageerden (diarree) en dit gaf al een goede verbetering. Enkele jaren later toen iemand voor mij in het huishouden kwam werken die bekend was met glutenallergie, kwamen we te praten over de buikpijn die ik dagelijks had. Zij adviseerde mij om eens minimaal een week glutenvrij brood en pasta uit te proberen. Dit gaf zo’n verbetering dat ik na enkele dagen al geen buikpijn meer had en ook veel minder last van diarree en/of verstopping.

Via een vriendin, die bekend is met allergieën en mijn toenmalige huisarts kreeg ik de mogelijkheid om een allergietablet te proberen. Na inname van twee van deze tabletten verdween alle pijn en stijfheid uit mijn lijf en na een kleine week was ook mijn slikprobleem verdwenen. Ik kon zelfs gewone capsules slikken ipv poeders en heb nooit meer een blaasontsteking gehad. Door het  verder zoeken op internet kwam ik de combinatie met histamine tegen en ben toen zoveel mogelijk op mijn voeding gaan letten. Er bestaan op  internet lijsten met histamine-rijke en/of histamine-arme voeding. De voedingsmiddelen waar je op reageert kunnen voor iedereen verschillend zijn, dit moet je zelf uitproberen. En de klachten die je krijgt kunnen ook voor iedereen verschillend zijn. Het kan beginnen met tranende ogen of een loopneus. Of later op de dag of soms zelfs 24 of 48 uur later, meer pijn en/of stijfheid in benen en/of armen.

Meer tips en adviezen kun je lezen in het hoofdstuk Voeding.