Recepten

Lijnzaadcrackers

Doordat gebroken lijnzaad hecht kun je zonder bloem of ander meel een krokante cracker bakken. Het gaat heel simpel, iedereen kan het!

Ingrediënten:

  • 150 gr. gebroken lijnzaad
  • 60 gr. zonnebloempitten
  • 30 gr. sesamzaad
  • 60 gr pompoenpitten
  •  200 ml water
  •  1 theelepel zout

Als je na een tijdje bekend bent met de consistentie van het papje dan kun je naar eigen inzicht andere pitjes/gehakte noten en/of amandelmeel toevoegen. Maar verander nooit de hoeveelheid gebroken lijnzaad in verband met de binding. 

Meng alle pitjes en zaden door elkaar en voeg het water en het zout toe. Goed roeren , Laat het dan 25 minuten staan en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en leg er een vel bakpapier op .

Verdeel dan het beslag gelijkmatig over het papier en rol het plat met een deegroller slechts een paar millimeter dik. Bak nu voor ongeveer 25 minuten en snij het daarna met de pizzaroller in het formaat dat je wil. Draai ze voorzichtig om en bak ze nog n keer 25 minuten. De laatste 10/15 minuten even opletten of ze niet te donker worden. Als ze helemaal droog zijn leg je ze op een rooster om af te koelen. 

Zonder beleg zijn ze lekker, maar met wat avocado erop en broccoli kiemen maakt het heerlijk


Hartige havermoutkoekjes

Ingrediënten:

  • 1 of 2 bananen (al naar gelang het aantal koekjes dat je wilt maken)
  • Noten
  • Pijnboompitten,
  • Zaden en andere pitten
  • Havermout (glutenvrij)
  • Snufje zout

 

Je hakt de noten en pitten wat kleiner en roostert ze kort in een droge koekenpan. In de tussentijd prak je met een vork de banaan. Voeg de geroosterde ingrediënten toe en dan de havermout erbij totdat er een stevige, plakkerige massa ontstaat. Dan maak je er balletjes van die je op de bakplaat, bekleed met bakpapier, wat platter drukt. Dan in een voorverwarmde oven op 175 graden ongeveer 20 minuten. Geregeld draaien totdat ze mooi bruinig en wat droger zijn 

Voor een andere smaak is het heel lekker om af en toe te variëren met bijvoorbeeld: zeewier, gedroogde tomaten, olijven, kappertjes (goed laten uitlekken), verse of gedroogde kruiden. 

Let wel op bij het gebruik van nattere
ingrediënten dat het minder lang houdbaar is. 


 

Bananenomelet

Eenvoudig maar lekker en voedzaam ontbijt of lunchgerecht. Prak een banaan en meng deze met twee geklopte eieren.  Even bakken in de pan en dan bestrooien met een beetje kaneel. Smullen maar. 


 

Groente-omelet

Rasp verschillende groenten naar smaak zoals bijvoorbeeld: courgette, wortel, zoete aardappel, steel van broccoli, ui, knoflook. Voeg wat zout en /of kruiden naar smaak toe en meng dit met één of twee eieren. Bak deze gaar in de pan. 

Extra lekker met wat kiemgroenten er op en/of een salade erbij.