Blaasontsteking en histamine

Zoals te lezen in het hoofdstuk Allergieën en histamine heb ik twee en een half jaar geen blaasontsteking gehad. Doordat ik op een gegeven moment een wondje aan mijn voet kreeg en daarvoor een antibioticakuur, was mijn afweersysteem weer helemaal van slag. Dat merkte ik doordat ik weer sneller op bepaalde voeding reageerde (rode kleur, loopneus, jeuk, last van ogen) en daardoor kreeg ik steeds meer histamine* in mijn lichaam en stapelden de afvalstoffen zich meer en meer op. Doordat er dan zo veel afvalstoffen in je lijf zitten, krijgt je lichaam deze niet meer goed afgevoerd en raak je je vocht steeds minder goed kwijt, waardoor er opnieuw blaasontstekingen beginnen te ontstaan. Dan krijg je een nieuwe kuur voor die blaasontsteking, waar je ook weer op reageert en zo beland je in een vicieuze cirkel. Met in 2016 zelfs een anafylactische shock. Dit wil zeggen dat je immuunsysteem zo heftig in verweer komt tegen een bepaalde stof dat je daardoor steeds benauwder wordt, duizelig, misselijk. Slijmvliezen die helemaal uitdrogen, waardoor op een gegeven moment de keel dicht gaat zitten en de tong aan het gehemelte gaat plakken. En je dus uiteindelijk (bijna) stikt als je niet op tijd geholpen wordt.

Een andere reden waardoor er meer histamine in je lijf kan zitten is een infectie. Als er ergens een infectie zit dan maakt het lichaam meer histamine aan om zo te proberen de stoffen die niet in het lichaam thuis horen te verwijderen.

Dames die in de overgang zitten hebben ook meer last van histamine in het lijf. Door het ontstane oestrogeentekort krijg je meer histamine in je lichaam en dat verklaart waarom er veel vrouwen op latere leeftijd allergisch kunnen reageren op bepaalde voeding, bomen/planten en/of insecten. Dit alles wil overigens niet zeggen dat je allergisch bent. Bij een allergietest zal er veelal ook niks in het bloed zichtbaar zijn. Deze stapeling van  afvalstoffen noem je dan een histamine intolerantie. Een natuurlijke manier om het oestrogeen aan te kunnen vullen is het eten van lijnzaad (zie bij Recepten lijnzaadcrackers), rode klaver (te koop als thee en capsules) en bijvoorbeeld linzen.

Lees in de volgende nieuwsbrief het vervolg van het item ‘Blaasontsteking’

 

*Histamine is een lichaamseigen stof die ook in voeding zit, waar je lichaam op kan reageren als je er teveel van hebt en dit niet goed afgebroken wordt.