Eiwitten II

Zoals te lezen in het hoofdstuk Eiwitten, zijn deze heel belangrijk voor ons allemaal. Deze eiwitten zorgen o.a. voor een goede celfunctie, zowel in de cel als aan de buitenkant ervan. Ook voor de spieren/spieropbouw zijn zij heel belangrijk. Zij zorgen namelijk voor de massa. Ook voor de werking van de zenuwen zijn ze hard nodig, deze zorgen namelijk dat we kunnen reageren op prikkels.

De eiwitten zorgen voor calorieën en aminozuren, deze aminozuren hebben we nodig voor de werking van de cellen. Een deel van die aminozuren maken we zelf aan, een ander deel moeten we uit de voeding halen. We kunnen deze uit zowel plantaardige als dierlijke voeding halen. Het verschil is dat de plantaardige lichter verteerbaar zijn dan de dierlijke, maar bij de plantaardige ontbreekt de B12 en bij sommigen ook de vitamine D. Vandaar dat de vegetariërs/veganisten dit middels een supplement moeten aanvullen. (Zie DeOnlinedrogist.nl)

Plantaardige eiwitten zitten onder andere in: noten, peulvruchten, paddenstoelen, granen. Dierlijke eiwitten zitten onder andere in: vlees, vis, kaas, eieren. Het beste is om een verantwoorde combinatie te maken uit deze twee. Ik prefereer het eten van veel plantaardige eiwitten en aan te vullen met licht verteerbare dierlijke eiwitten, zoals vis en ei, en het rode vlees te vermijden omdat dit zwaarder te verteren is. Het blijft zelfs drie keer zo lang in je lichaam dan vele andere voedingsmiddelen.

Het eten van rood vlees wordt ook vaker afgeraden en in verband gebracht met hartkwalen, beroertes en zelfs kanker. Maar dat is niet wetenschappelijk genoeg onderzocht en bewezen. Afwisseling en het rode vlees met mate lijkt mij het beste en verder zou je gewoon moeten eten waar je jezelf goed bij voelt.